Regn och översvämningar

November har varit en väldigt regnig månad här på västkusten. Solen har inte synts till på länge och vi tycks befinna oss i ett konstant grått dis.

När det är blött och regnigt aktualiseras olika saker på en fastighet. Hur fungerar dräneringen? Hur ser trädgården ut, ansamlas vatten någonstans? Är fasaden underhållen? Har det uppstått läckage någonstans? Håller takpappen fortfarande tätt eller har det uppstått någon spricka som leder in vatten? Är marken stabil eller finns det risk för ras eller jordskred? Detta är sällan saker en glad husköpare ägnar någon större tanke åt när man går runt på visning i ett kanelbulledoftande soligt hus med snittblommor i alla rum. Allt går såklart inte att undvika eller göra något åt. Vissa saker får man snarare räkna med händer som husägare. Men att undersöka det som är rimligt och möjligt att undersöka är en stark rekommendation. Ställa lite extra frågor. Anlita en duktig besiktningsman. Har vi fått information kan vi sedan fatta ett medvetet val. Det är det oinformerade valet som skapar tvister. Är ni redan husägare så är min rekommendation att anlita duktiga hantverkare, eller vara säker på vad du gör om du är en egenfixare. Så att tex genomföringar i fasaden inte leder till läckage, att dräneringen blir korrekt utförd och inte leder till ytterligare skador, att våtutrymmen får korrekt skydd, att elen blir dragen korrekt och inte leder till kortslutningar eller brand, osv.

Jag sitter och tittar ut på regnet och drömmar mig bort till våren och sommarens soliga dagar. Altanen står helt ensam och övergiven så här års. Kall och blöt. Vatten har den läskiga förmågan att tränga in nästan överallt. Bland en husägares mardrömmar återfinns risken för vattenskador. Se därför över er försäkring. Hur ser den ut? Vad täcker den för skada och framförallt vad täcker den inte för skador. Vad ställer försäkringen för krav på funktion och underhåll för att skadan ska ersättas? Detta är viktigt att ha klart för sig så att man åtminstone är ekonomiskt skyddad om olyckan skulle vara framme.

Visst är det härligt att vara husägare ändå!

Många husägare är i farten med sina bygglovansökningar med hopp om att få byggstart till våren. Är ni i behov av juridisk hjälp med överklagande eller utredning så tveka inte att höra av er.

Jag hoppas regnet kommer ner som snö nu när vi snart träder in i december. Med sagt önskar jag er en fin första advent i helgen!